Romanii au adesea nevoie sa apeleze la schimb valutar, din diverse motive: bani primiti din strainatate, bani incasati in euro sau dolari din diverse colaborari, bani necesari pentru plata unor credite, cash necesar pentru o calatorie in afara tarii, bani economisiti in alte valute etc. In orice astfel de situatie, exista doua variante – sa mergi la o casa de schimb valutar independenta sau sa intri intr-o banca comerciala si sa folosesti casa de schimb a bancii. Fiecare dintre aceste doua variante prezinta avantaje si dezavantaje.
La casa de schimb valutar ai in general un curs valutar mai bun, apropiat de cel de la BNR. Exista chiar case de schimb valutar cu o marja extrem de redusa intre cursul de cumparare si cursul de vanzare. Partea mai putin buna este ca aceste case de schimb sunt mai vulnerabile din punct de vedere al securitatii. Daca ai de schimbat sume mari de bani, nu este deloc recomandat sa apelezi la casele de schimb stradale. Poti eventual sa mergi la case de schimb din mall-uri sau centre comerciale, acolo unde nivelul de securitate este mai ridicat. In orice caz, este absolut necesara precautia, atentia la orice detalii.
In cazul bancilor, cu totul altul este nivelul de securitate, mai ales in cazul unitatilor bancare mai mari. Daca ai de schimbat o suma mare de bani, ideal este sa mergi intr-o sucursala. Dezavantajul major al alegerii bancilor este nivelul cursului valutar aplicat. Bancile au o marja mult mai mare si poti pierde destul de multi bani, daca faci comparatia cu schimbul la o casa de schimb independenta. Atentie, nu toate bancile au aceeasi politica in ceea ce priveste cursul de schimb. Exista pe piata unele banci – in general banci mai mici – care ofera un curs de schimb competitiv, comparativ cu cel de la casele de schimb valutar.
Pentru sume mari de bani, cursul de schimb se poate negocia in ambele medii. Unele banci comerciale ofera conditii si mai bune pentru clientii care aleg schimb valutar in cont. Astfel, se obtin avantaje financiare si in acelasi timp se evita managementul cash-ului, o problema reala in momentul in care sumele sunt mari.
Teoretic, riscul de a primi bani falsi nu este unul real nici la casele de schimb, nici la banci, caci ambele institutii au aparate care le ajuta sa detecteze eventuale incercari de plasare ale unor astfel de bancnote. Insa la casele de schimb pot aparea incidente, deci este de preferat ca banii primiti sa fie analizati cu atentie si neaparat sa fie pastrat bonul de casa primit. Schimbul de bani este reglementat in tara noastra si se poate realiza doar pe baza unui act de identitate.